בישראל הוסדר נושא הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים במסגרת חקיקה שנועדה להבטיח שכל אדם שנפגע בגופו או בנפשו בעקבות תאונת דרכים יפוצה. להבדיל מהליכי המשפט המסורתיים, שאלת האשם והאחראי לגרימת התאונה אינה רלוונטית, ודי בכך שהאדם נפגע בתאונת דרכים ונגרם לו נזק.
כדי להבטיח שזכויות הנפגע לא ייפגעו, עליו לשמור על מספר כללים בסיסיים החל באירוע התאונה ועד לקבלת הפיצוי המרבי מחברות הביטוח. במקרה שבו התאונה התרחשה במהלך יום עבודה בדרך לעבודה או בחזרה ממנה, מדובר בתאונת עבודה ולנפגע עומדות זכויות מהמוסד לביטוח לאומי.
מיד עם קרות התאונה יש לתעד ולאסוף כמה שיותר פרטים ומסמכים הקשורים לתאונת הדרכים, כגון פרטי הנהגים המעורבים בתאונה, עדי ראייה, צילום מקום התאונה, צילום נזקי הרכב, אישור על תיקון הרכב המעורב, דוח שמאי, דוח פינוי אמבולנס, צילום חבלות ופגיעות גופניות.
ישנה לכך חשיבות רבה, בייחוד כאשר מדובר בתאונת דרכים עצמית שבה לא היו מעורבים נוספים בתאונה. במקרים אלו חברות הביטוח עשויות להערים קשיים על הנפגע שיידרש להוכיח את מעורבותו בתאונת הדרכים. במקרים אלו פינוי הנפגע ממקום התאונה באמבולנס תשמש כראיה להוכחות קרות התאונה ולכך שהנפגע היה מעורב בה.
ממקום התאונה יש לפנות ללא דיחוי לקבלת טיפול רפואי ובדיקה ראשונית בבית החולים. בדיקה רפואית סמוך להתרחשות התאונה נועדה בראש ובראשונה להבטיח את בריאותו של הנפגע וכן לאבחן פגיעות שאינן מורגשות מיד לאחר התאונה.
1. אבחון מאוחר שלא סמוך למועד תאונת הדרכים יקשה על הנפגע להוכיח שפגיעתו נגרמה בעקבות התאונה.
2. עם הגעת הנפגע לקבלת טיפול רפואי ובדיקה ראשונית עליו לציין בפני הצוות הרפואי שמדובר בתאונת דרכים, ולוודא שכל פגיעותיו נרשמות ולקבל לידיו העתק של התיעוד הרפואי.
3. בהמשך יש לפעול בהתאם להמלצות הרופאים ולהשלים את כל הטיפולים וההפניות למומחים.
4. על הנפגע לפנות לקבלת אישור משטרה על המעורבות בתאונה. כיום ניתן למלא טופס מקוונן באתר האינטרנט של משטרת ישראל
ולמסור אותו לתחנת המשטרה הסמוכה למקום המגורים.
5. בכל שלב יש לשמור על כל מסמך, תיעוד רפואי, צילום או הוצאות כספיות שנגרמו בעקבות התאונה.
6. אין לשתף פעולה עם חוקרים מטעם חברת הביטוח היכולים להתחזות לבעלי תפקידים שונים כגון עמותות לסיוע כספי, סוכנים, אנשי מכירות וכו’. מטרתם של החוקרים היא למשוך את הנפגע בלשונו ולהוציא ממנו מידע שיפגע או ידחה את תביעתו לפיצוי.
7. מומלץ לפנות לעורך דין תאונות דרכים הבקיא בתחום, שיסייע לנפגע לקבל את הפיצוי המרבי תוך מיצוי ועמידה על מלוא זכויותיו.
תאונת דרכים עצמית ברכב היא תאונת דרכים שבה לא היו מעורבים נוספים מלבד הנפגע עצמו. במקרה זה יש להקפיד ולאסוף כמה שיותר ראיות המעידות על התרחשות התאונה. במקרה זה אין חשיבות או רלוונטיות לאשם או למי שגרם לתאונה ואין זה פוגע בזכויות הנפגע לקבל פיצוי כל עוד הוא הרים את נטל ההוכחה שאכן התרחשה תאונת דרכים.
אלו הן דוגמאות בלבד. כל מקרה צריך להיבחן לגופו ובהתאם לנסיבות המקרה. לכן מומלץ לפנות לעורך דין הבקיא בתחום תאונות הדרכים.
מדריך זה אינו תחליף לייעוץ משפטי. ישנם מרכיבים ושיקולים נוספים הצריכים להיבחן בהתאם לכל מקרה ונסיבותיו.